22.1.2014

Hyve-keskustelu

Minulla ja neidin ryhmiksen omahoitajalla oli tänään 4-vuotiaan lapsen Hyve-mallin mukainen vanhempien ja päivähoidon yhteinen varhaiskasvatuskeskustelu. Se käydään nykyään jokaisessa päivähoitopaikassa kun lapsi on täyttämässä neljä vuotta. Ja meidän neiti täyttää vuosia helmikuun lopulla.

Sain muutama viikko sitten keskustelurungon mihin tutustuin ennen keskustelua. Keskustelussa käydään läpi lapsen eri osa-alueita missä hän on vahvoilla ja missä hän tarvitsee vielä tukea. Ensimmäinen kategoria on tunne-elämän kehitys, sosiaaliset taidot, vuorovaikutustaidot ja leikki. Neljän vuoden iässä lapsen pitäisi olla utelias, haluaa tutkia, nähdä ja näyttää taitonsa ja olla varma itsestään.  Lapsi alkaa tuntea vastuuta ja syyllisyyttä, pelkää usein näköärsykkeisiin liittyviä asioita, tuntee myötätuntoa, on rikas mielikuvitukseltaan, osaa jo leikkiessään neuvotella ja tekee työtä sovinnon säilyttämiseksi ja paljon paljon muuta mitä tähän kategoriaan liittyy. Mahdollisia kehitykseen liittyviä huolenaiheita on mm. itsensä vahingoittaminen, heikko pettymyksensietokyky, lapsi on pitkään alakuloinen eikä lapsi hae tai ota vastaan aikuisen tukea ja lohdutusta. 

Toinen kategoria on tarkkaavaisuus, motivoituminen, ajattelu, muisti ja oppiminen. Neljä vuotiaan lapsen pitäisi mm uskoa mitä näkee, osaa kertoa ajatuksistaan, ratkoo ongelmia, toimii suunnitelmallisesti, ymmärtää ja oppii asioita. Vanhemman pitäisi huolestua jos lapsi ei mm toimi annettujen ohjeiden mukaisesti, käyttäytyy levottomasti, ei jaksa odottaa vuoroaan, välttelee vaativampia tehtäviä, on vaikea muistaa omakohtaisia äsken tapahtuneita asioita.

Kolmas ja viimeinen kategoria on kielellinen kehitys. Sillä osa-alueella neljä vuotiaan lapsen pitäisi mm ymmärtää tavallista puhetta, kertoa tarinoita, satuilla, käyttää puheessaan adjektiiveja, kysellä paljon miksi ja mitä varten. Huolenaiheita on mm suppea sanavarasto, ei ymmärrä annettuja ohjeita, puheesta on vaikea saada selvää tai esiintyy änkytysoireita vähintään kolme kuukautta. 
Hyvä opinnäytetyön linkki mistä löytyy lisää Hyve-mallista löytyy täältä.

Ja miten meidän neiti pärjää? Todella hyvin. Omahoitaja oli kirjoittanut jotain kehittäviä asioita kuten ruoan liian nopea syöminen, saksien käytön osaamattomuus ja liian innokkaasti vastaaminen silloin kun kysytään joltain muulta lapselta. Ei siis mitenkään pahoja asioita. Minä en myöskään löytänyt huolenaiheita ja ajattelinkin, että olenko vain liian sinisilmäinen mutta omahoitajan sama arvio vahvisti käsitystäni. Tyttömme kasvaa ja kehittyy hienosti. Hyve-keskustelun tulokset lähetetään neuvolaan ja niitä käydään läpi neljä vuotis tarkastuksessa. Siellä lapsi on osan aikaa kahdestaan terkkarin kanssa. Jännää. Tähän tarkastukseen kuuluu myös lääkärillä käynti ja rokotus. Neiti tykkää lääkäreistä enkä usko kummankaan käynnin olevan ongelma. Ongelma vaan on, että meillä on vaihtunut neuvolatäti tämän vuoden aikana enkä yhtään tiedä millainen uusi on. Toivottavasti yhtä hyvä kuin edellinen kenen luona kävimme raskaudesta asti.

Joten synttärit lähestyy. Sain juuri kuulla, että luotto kakuntekijä ei tee enää tilauksesta kakkuja ja joudun tilaamaan sen joltain muulta. Mutta keneltä. Neiti haluaa Barbie kakun keltaisella mekolla. Onko suosituksia Helsingin alueelta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti