1.5.2013

Kissa huolia

Meillä on kissa Tilda joka täyttää muutaman viikon päästä 8 vuotta. Noin kolme vuotta sitten Tildalla alkoi oikea takapolvi luiskahtaa pois paikoiltaan ja oli selkeästi kipeä. Sanoin siitä meidän omalle eläinlääkärille vuosittaisessa terveystarkastuksessa ja hän laittoi Tildan laihdutuskuurille. Tildan piti pudottaa painoa 800 g ettei polven päälle tulisi niin paljon painoa ja se pysyisi paikoillaan. No, laihduttaminen oli vaikeaa niin kuin naisilla yleensä :) Polvi petti edelleen ja kävimme kahden eri ortopedin luona. Molemmat suosittelivat leikkausta ja kun kipuilu vain jatkui niin kävimme 1,5 vuotta sitten Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa arvioituttamassa Tildan polven. Sama tuomio eli leikkaukseen olisi matka.

Leikkauksessa oli tarkoitus laittaa tapit molemmin puolin polvilumpiota että se pysyisi paikoillaan. Näin tehtiin mutta heti kun Tilda heräsi nukutuksesta, hän astui kipeälle jalalle ja tapit tulivat ihon läpi. Uusi leikkaus oli seuraavana päivänä missä tapit laitettiin uudestaan paikoilleen. Tällä kertaa Tilda pääsi kotiin asti. Laitoimme Tildalle paikan saunaan mistä hän ei päässyt pois eikä juurikaan liikkumaan. Parin viikon kuluttua leikkauksesta tapit pettivät taas ja uusi leikkaus oli tiedossa. Tällä kertaa tappeja vahvistettiin laittamalla polvilumpion ympärille joku kierukan tapainen juttu (pahoittelen, en osaa termejä). Se piti pari kuukautta kunnes sekin petti ja edessä oli neljäs leikkaus. Tässä välissä olimme saaneet kaverilta koiriennäyttelyhäkin lainaan missä Tilda vietti 8 kuukautta elämästään toipumalla neljästä leikkauksesta. Se oli rankkaa meille kaikille.

Viimeinen vuosi on mennyt hyvin Tildan kanssa ja hän on palanut normaaliksi. Mitä nyt vähän linkkaa koska lihasvoimat oli heikemmät kuin terveessä jalassa. Niin ja jalka on kiero. Mutta mutta... viime torstaina kun tulimme kotiin niin Tilda linkkasi jalkaa tosi pahasti eikä astunut sen päälle ollenkaan. Soitin tutulle eläinlääkärille joka suositteli ottamaan särkylääkettä ja soittamaan seuraavana päivänä eläinsairaalaan. Näin teimme. Perjantaina saimme Tildan hyvin muistaneelta ortopediltä vastaanottoajan kahden leikkauksen välistä. Tildasta otettiin röntgenkuvat ja ortopedi joka oli leikannut Tildan neljä kertaa tuli myös paikalle. En tiedä tuliko hän varta vasten koska hänellä ei ollut lääkäritakkia päällä vai oliko muutenkin käymässä. Olin kuitenkin otettu kun hän tuli henkilökohtaisesti paikalle. Tätä ei tapahtunut kertaakaan niiden neljän leikkauksen aikana.

Tuomio: ristiside poikki. Leikkaus: maanantaina. Hinta 900 euroa + vastaanottoaika perjantaina +  tikkien poisto + jälkitarkastus. Joten hinta: n 1500 euroa. Onko vaihtoehtoja: ei. Auts!

No, maanantaina menimme kiltisti Yliopistolliseen eläinsairaalaan Tildan oltua jo koko viikonloppu siinä samassa häkissä missä hän oli edellisten neljän leikkauksen toipumisajan. Voitte kuvitella että hän oli masentunut kun maanantai aamuna yritin saada hänet ulos häkistä koska hän varmaan arvasi mihin olemme menossa ja mitä tekemään. Pienen taistelun jälkeen onnistuin ja tässä tulos:


Itku meinasi päästä kun jätin hänet sinne. Toivoin kovasti että leikkaus onnistuisi. Iltapäivällä sain soiton että Tildan saa tulla hakemaan ja että leikkaus onnistui. Jännittyneenä hain hänet sairaalasta ja näky olikin parempi kuin kuvittelin. Tilda oli pirteä vaikka epiduraali vaikutti vielä. Jalassa ei ollutkaan koko jalan mittaista sidettä vaan pieni laastarin tyylinen sidos haavan päällä. Häkkihoitoa oli VAIN 4-6 viikkoa ja tikkien poiston jälkeen saa ottaa kaulurin pois. Ja se on jo kahden viikon päästä.

Tänään keskiviikkona Tilda on aika vaisu koska kivut on varmaan kovat. Tildalla on kipulaastari mikä vaikuttaa perjantaihin asti. Lisäksi hän saa tulehduskipulääkettä Metacamia. Hänelle pitäisi antaa myös hermokipuun soveltuvaa Gabapentin lääkettä mutta sitä emme saa millään annettua. Se on todella pahan makuista. Viimeksi kävi samalla tavalla Tramalin kanssa. Hain tänään Gabapentiniä 100 kpl pakkauksen ja sitä pitäisi antaa toistaiseksi. En ole saanut edes yhtä alas. Ja sen takia Tilda varmaan onkin vaisu koska kivut on kovat. Haimme myös Easypilliä apteekista jos sillä saisin huijattua mutta ei, meillä on liian fiksu kissa. Ideoita?

Vappukin tuli ja meni. Eilen kävimme kavereilla grillaamassa ja tänään kävimme Malmitalolla Mimi&Kukun "keikalla", Lintsillä ja veljeni luona grillaamassa. Mukava ja rauhallinen vapaapäivä siis. Ei tuntunut yhtään vapulta niin kuin ei muinakaan vuosina. Yksi turhimmista dokauspäivistä sanon minä. Huomenna töihin pitkäksi päiväksi. Suurin osa plussatunneista meni perjantaina kun olin Tildan kanssa sairaalassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti