2.2.2014

Hiljaa toivotut

Olen tainnut jo useampi kuukausi sitten (mm. Äitienpäivänä) kertoa projektistamme missä olimme mukana kun yritimme tulla raskaaksi. Olemme siis käyneet kahdeksan vuotta lapsettomuushoidoissa kun en voinut tulla raskaaksi luonnonmukaisin keinoin. Kun hoidoissa ei muka ollut haastetta tarpeeksi niin ilmoitin meidät mukaan dokumenttielokuvaan joka käsittelee lapsettomuutta ja hoitoja. Luin Simpukka-yhdistyksen sivuilta, että ohjaaja Timo Haanpää etsii pariskuntia dokumenttiinsa ja laitoin hänelle sähköpostia. Vuosi taisi olla 2007. Timo tuli haastattelemaan meitä ja teki koekuvauksia. Hänellä on itsellään samoja kokemuksia takanaan joten hänelle oli luontevaa kertoa kokemuksistamme. Muutaman kuukauden kuluttua Timo ilmoitti, että ottaisi meidät mukaan projektiin missä siinä vaiheessa oli kaksi muutakin pariskuntaa.

Kuvaukset alkoivat jo heti saman vuoden syksyllä niin, että hän oli mukana äänimiehen kanssa meillä, lapsettomuusklinikalla, tapahtumissa, juhlissa, jouluna, äitienpäivänä ja milloin missäkin. Muutama kohtaus tehtiin niin että ne oli mietitty etukäteen mutta muuten tekemisemme oli joka päiväistä elämäämme. Timon ja äänimiehen Laurin mukanaolo lääkärin vastaanottokäynneillä oli lopulta yhtä luonnollista kuin itse hoidotkin. Heitä ei edes huomannut. Jos he eivät olleet mukana tuntui enemmän epänormaalilta kuin normaalilta. He kokivat meidän kanssa keskenmenon / keskenmenoja (en enää muista) sekä lopulta positiivisen raskausuutisen. 

Lopulta dokumentissa oli mukana meidän lisäksi yksi pariskunta Marjaana ja Matti Tampereen suunnalta jotka myös kokivat samanlaisia pettymyksiä, hoitoja ja lopulta raskauden kuin mekin. Dokumenttielokuva Hiljaa toivotut sai ensi-illan vuonna 2010 kun molemmilla pariskunnilla oli lapsi ja Marjaana ja Matti odottivat toista. Elokuvaa esitettiin DocPoint festareilla Helsingissä sekä eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Olemme olleet puhumassa miehen kanssa erilaisissa Simpukan järjestämissä tilaisuuksissa ja kertomassa kokemuksiamme ja jakamassa tunteitamme. Antamassa vertaistukea. Ja näin koimmekin dokumentin. Annoimme vertaistukea heille jotka ovat samassa tilanteessa. Tai esim heille jotka haluavat mummoksi ja vaariksi mutta eivät saa kokea ikinä sitä. Ohjaaja halusi elokuvallaan näyttää millaista lapsettomuushoidot ovat että eri tilanteessa olevat ihmiset ymmärtäisivät mitä lapsettomat pariskunnat, sinkut, lapselliset lapsettomat ja kaikki he jotka toivovat lasta käyvät läpi. Tai he jotka vielä miettivät lapsettomuushoitoja osaavat varautua siihen mitä on edessä.

Kirjoitan tästä nyt, koska Timo kävi meillä tänään. Emme ole nähneet muutamaan vuoteen mutta minusta on tosi kiva että pidämme edelleen yhteyttä. Hän asuu Rovaniemellä joten senkin takia tapaamiset on harvassa. Mies on katsonut dokumentin muutaman kerran neidin kanssa mutta pitää muutaman vuoden kuluttua kertoa mistä dokkarissa on oikeasti kyse. Nyt hän vain haluaa katsoa sitä koska me olemme siinä. 

Jos sinulla on itselläsi tai lähipiirissä ihmisiä jotka miettivät lapsettomusshoitojen aloittamista tai muuta siihen liittyvää niin suosittelen katsomaan Hiljaa toivotut. Elokuvan voi ostaa Simpukka-yhdistyksen sivuilta. Simpukka on muutenkin taho mistä saa apua ja vertaistukea asian kanssa painiville.

Mutta tässä pala meidän historiaa. Mukavaa illan jatkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti